VCA-begeleiding en advies

VCA-cursus en VCA-begeleiding van SCAVES

VCA-begeleiding en advies

VCA-begeleiding en advies verwijst naar de ondersteuning en adviesdiensten die worden verleend aan organisaties die zich willen certificeren volgens de VCA-normen (veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers). VCA-begeleiding is een certificeringsprogramma dat zich richt op het bevorderen van veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Het VCA-begeleidingstraject van SCAVES voor certificering:

  1. Nulmeting: Scaves verricht ten eerste een nulmeting om te kijken hoe de huidige bedrijfsprocessen ervoor staan. Denk hierbij aan het identificeren van risico’s en aandachtspunten voor de organisatie.
  2. Voorbereiding: Voordat de certificeringsaudit plaatsvindt, moet de organisatie zich voorbereiden op het voldoen aan de VCA-normen. Dit omvat het opzetten van veiligheidsbeheersystemen en het ontwikkelen van veiligheidsprocedures.
  3. Interne Audit: Er wordt een interne audit opgezet om te beoordelen of de organisatie klaar is voor de externe certificatie-audit. Dit is een kans om tekortkomingen te identificeren en te corrigeren voordat de officiële audit plaatsvindt. Scaves zet een plan van aanpak op om dit correct uit te voeren.
  4. Externe Certificatie-audit: Een certificatie-instelling voert een officiële audit uit om te bepalen of de organisatie voldoet aan de VCA-normen. Dit omvat het beoordelen van documentatie, processen en het uitvoeren van interviews met medewerkers.
  5. Certificering: Als de organisatie met succes aan de VCA-normen voldoet tijdens de externe audit, wordt een VCA-certificaat uitgereikt.
  6. Onderhoud en Verbetering: De organisatie moet de veiligheidsnormen wel blijven handhaven en voortdurende verbeteringen in het veiligheidsbeheersysteem nastreven. Scaves kan hierbij helpen met werkplekinspecties en toolboxen.
  7. Herhalingsaudits: Tot slot worden regelmatige herhalingsaudits uitgevoerd door de certificatie-instelling, meestal jaarlijks. Dit zorgt ervoor dat de organisatie blijft voldoen aan de normen. Goed onderhoud en verbetering van VCA zorgt voor geen problemen.
Banner SCAVES

Belangrijk is dus dat het behalen van een VCA-certificering niet alleen een eenmalige gebeurtenis is, maar voortdurende inspanningen vereist om de veiligheid en gezondheid op de werkplek te handhaven en te verbeteren.

De VCA-begeleiding kan variëren afhankelijk van de specifieke VCA-norm die van toepassing is, zo begeleiden en adviseren wij voor 3 soorten VCA:

  • VCA* (voor onderaannemers)
  • VCA** (voor hoofdaannemers)
  • VCA-P (voor bedrijven in de petrochemische sector)

 

Het is belangrijk om de meest recente richtlijnen en normen van VCA te volgen voor een succesvolle certificering.

Waarom bij SCAVES?

Onze adviseurs zijn je van dienst bij VCA-begeleidingstrajecten voor VCA-*, VCA-** en VCA-P. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring met het implementeren van VCA-bedrijfscertificering binnen diverse sectoren.

Wil je juist minder onderhoud van jouw VCA-systeem? Dan kunnen onze adviseurs werkplekinspecties, toolboxmeetings en andere VCA-werkzaamheden uitvoeren. Daarnaast kunnen de adviseurs jaarlijks een interne audit uitvoeren op jouw VCA-systeem, zodat je met een gerust hart de externe audit in kan gaan.

Neem contact met ons op voor de vele mogelijkheden.

Chat openen
1
Hallo
Kunnen we je ergens mee helpen?