Veilig werken aan zonnepanelen op schuine en hellende daken

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 10 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd, maar helaas gaan deze installaties niet altijd zonder incidenten. Het afgelopen jaar zijn er meer dan 40 ongevallen gemeld tijdens de installatie van zonnepanelen, waarvan er de afgelopen 3 jaar zelfs 4 fataal afliepen. Als reactie op deze zorgwekkende incidenten heeft de Arbeidsinspectie haar inspecties geïntensiveerd. Uit deze inspecties blijkt dat in maar liefst 70% van de gevallen de regels van de Arbowet werden overtreden. Dit wijst erop dat de meerderheid van de bedrijven niet voldoet aan de geldende voorschriften.

 

Risico’s tijdens het installeren  van zonnepanelen

Veiligheid is van cruciaal belang bij zonne-energie-installaties om de volgende redenen:

  1. Elektrische bedrading is een integraal onderdeel van zonnepaneelsystemen. Het waarborgen van de veilige installatie en werking ervan is essentieel om elektrische schokken en brandgevaar te voorkomen.
  2. Bij het installeren van zonnepanelen wordt vaak op hoogte gewerkt. Het waarborgen van een veilige werkomgeving is van vitaal belang om valpartijen en letsel te voorkomen.
  3. Daken kunnen uitdagingen en potentiële risico’s met zich meebrengen tijdens de installatie. Denk aan zwakke dak structuren en de aanwezigheid van schadelijke stoffen.
  4. Hoewel zonnepanelen zelf geen brandgevaar vormen, is brandveiligheid ook een belangrijk aspect van de installatie. Je moet weten hoe je brandbestrijdingsmiddelen en -procedures kunt toepassen.
De training van SCAVES

De eendaagse training ‘Veilig werken aan zonnepanelen op schuine en hellende daken’ leert deelnemers hoe veilig te kunnen werken op schuine en hellende daken, in overeenstemming met de voorschriften van de Arbowet, met als hoofddoel het risico te minimaliseren en ongevallen te voorkomen.

Daarnaast biedt SCAVES aanvullende trainingen aan die verband houden met veilig werken op schuine en hellende daken. We hebbende volgende aanvullende trainingen beschikbaar:

Waarom kiezen voor SCAVES?

SCAVES voorziet deelnemers van een mix van theorie- en praktijktraining. Deelnemers beginnen de dag in het klaslokaal waar een instructeur, met jarenlange ervaring, belangrijke informatie deelt die bijdraagt aan het minimaliseren van ongevallen op hellende en of schuine daken. Vervolgens zullen deelnemers deze informatie toepassen tijdens de praktijktraining. Op de locatie in Schoonebeek heeft SCAVES een demonstratie van zonnepanelen op hellende en schuine daken om deelnemers te laten zien en instructies te geven over hoe ze veilig kunnen werken.

 

Schrijf je in!

Schrijf je vandaag nog in voor de training ‘Veilig werken aan zonnepanelen op schuine en hellende daken’ en waarborg de veiligheid bij werkzaamheden op hoogte! Onze instructeurs staan klaar om nieuwe kennis en vaardigheden bij te brengen!

Inhoudsopgave
Chat openen
1
Hallo
Kunnen we je ergens mee helpen?